Pochodzenie: Franche-Comté
Rodzina serów: Sery miękkie
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: ma kremowy, lekko słony smak z wyczuwalną nutką ziół
Zawartość tłuszczu: minimum 45%
Pora roku: produkowany od 15 sierpnia do 31 marca
Opis:
Ser owija się kawałkiem kory świerkowej, która ochrania go z zewnątrz, a zapach drewna przenika do środka. Miąższ jest pełny, kremowy, pachnie drewnem świerkowym. Świerkowa opaska pomaga utrzymać kształt sera, tak więc powinno się ją zdejmować dopiero przed podaniem sera do spożycia. Produkcja sera rozpoczyna się 15 sierpnia, gdy krowy powracają z górskich pastwisk. Ser jest dostępny jedynie od końca września do 31 marca. Można go rozsmarowywać na chlebie lub gotowanych ziemniakach. Przepisy AOC określają ściśle obszary produkcji sera oraz warunki ich dojrzewania, które powinno odbywać się w temperaturze
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi