Składniki: 200 g langustynek /mogą być również obrane krewetki/ 2 małe jajka 250 g zielonej fasolki sól 1 mała główka sałaty dębowej 1/2 główki sałaty karbowanej 5 dymek 2 gałązki mięty 2 dojrzałe, twarde gruszki odrobina soku z cytryny 200 g niebieskiego sera pleśniowego fourme d’ambert 1 łyżeczka musztardy 1 duża szczypta cukru 4-5 łyżek…
Tag: kuchnia
Sery
Ser Fourme d’Ambert de Montbrison A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Owernia Rodzina serów: Sery pleśniowe Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: najłagodniejszy ser typu bleu, o smaku grzybów i orzechów Zawartość tłuszczu: 50% Pora roku: cały rok, najsmaczniejsze od lipca do lutego Opis: Jego nazwa pochodzi od łacińskiego forma oznaczającego formę lub kształt. Jest to ser tradycyjny, rzemieślniczy. Niebieska pleśń ma formę grudek, a nie…
Sery
Ser Cantal A.O.C
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Owernia Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: smak sera wydobywa dodana sól; w pełni dojrzały ser ma wyraźny smak, podczas gdy młody ser jest lekko słodkawy Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok Opis: Cantal to jeden z najstarszych serów francuskich. Już 2000 lat temu Pliniusz opisywał go jako przysmak Rzymian.…
Wołowina
Tournedos z serem bleu d’auvergne
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 2 szalotki 600 g różyczek brokuł sól, pieprz 1 łyżka masła 100 ml rosołu wołowego 5 łyżek białego wina 1 kubeczek śmietany /200 g/ 2 łyżki masła 4 plastry polędwicy wołowej / po 125 g/ 4 plastry sera bleu d’auvergne / po 60 g/ Przygotowanie: Obrać szalotki i drobno pokroić. Oczyścić różyczki brokuł i…
Sola i Flądra
Sola zapiekana ze szpinakiem i serem bleu d’auvergne
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 3 średnie filety z soli świeży szpinak (około 1,2 kg) w sosie śmietanowym (lub gotowa mrożonka szpinak ze śmietaną 750 g) 400 g sera bleu d’auvergne ćwiartki cytryny do skropienia ryby biały pieprz, sól oliwa z oliwek Przygotowanie: Filety z soli umyć i skropić cytryną. Szpinak podgrzać w garnku, aż do uzyskania jednolitej konsystencji…