Lekka sałatka wiosenna z serem fourme d’ambert
Składniki:
- 200 g langustynek /mogą być również obrane krewetki/
- 2 małe jajka
- 250 g zielonej fasolki
- sól
- 1 mała główka sałaty dębowej
- 1/2 główki sałaty karbowanej
- 5 dymek
- 2 gałązki mięty
- 2 dojrzałe, twarde gruszki
- odrobina soku z cytryny
- 200 g niebieskiego sera pleśniowego fourme d’ambert
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 duża szczypta cukru
- 4-5 łyżek tłoczonej na zimno oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu winnego
- biały pieprz świeżo zmielony
Przygotowanie:
Rozmrozić langustynki, krótko przelać je na sicie zimną wodą i dokładnie wytrzeć papierem kuchennym. Jaja gotować na twardo 6 minut, ostudzić w zimnej wodzie i obrać. Wyczyszczoną fasolkę krótko zagotować w dużej ilości osolonej wody, aby była jeszcze twardawa. Umyć obie sałaty i osuszyć. Oczyścić dymkę i pokroić w cienkie talarki. Listki mięty pokroić w paseczki. Obrać gruszki, pokroić w kostkę i zmieszać z sokiem z cytryny. Ser rozdrobnić. Zmieszać musztardę z cukrem, solą i octem, dodając powoli oliwę. Półmisek obłożyć liśćmi sałaty i polać niewielką ilością sosu. Posypać dymką i ziołami. Położyć na sałacie fasolkę. Polać odrobiną sosu. Na fasolce ułożyć langustynki, kostki sera i gruszki, udekorować pokrojonymi w ćwiartki jakami i polać resztką sosu. Posypać obficie pieprzem. Podawać z bagietką.