Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lekka sałatka wiosenna z serem fourme d’ambert

Składniki:

  • 200 g langustynek /mogą być również obrane krewetki/
  • 2 małe jajka
  • 250 g zielonej fasolki
  • sól
  • 1 mała główka sałaty dębowej
  • 1/2 główki sałaty karbowanej
  • 5 dymek
  • 2 gałązki mięty
  • 2 dojrzałe, twarde gruszki
  • odrobina soku z cytryny
  • 200 g niebieskiego sera pleśniowego fourme d’ambert
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 duża szczypta cukru
  • 4-5 łyżek tłoczonej na zimno oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego
  • biały pieprz świeżo zmielony


Przygotowanie:

Rozmrozić langustynki, krótko przelać je na sicie zimną wodą i dokładnie wytrzeć papierem kuchennym. Jaja gotować na twardo 6 minut, ostudzić w zimnej wodzie i obrać. Wyczyszczoną fasolkę krótko zagotować w dużej ilości osolonej wody, aby była jeszcze twardawa. Umyć obie sałaty i osuszyć. Oczyścić dymkę i pokroić w cienkie talarki. Listki mięty pokroić w paseczki. Obrać gruszki, pokroić w kostkę i zmieszać z sokiem z cytryny. Ser rozdrobnić. Zmieszać musztardę z cukrem, solą i octem, dodając powoli oliwę. Półmisek obłożyć liśćmi sałaty i polać niewielką ilością sosu. Posypać dymką i ziołami. Położyć na sałacie fasolkę. Polać odrobiną sosu. Na fasolce ułożyć langustynki, kostki sera i gruszki, udekorować pokrojonymi w ćwiartki jakami i polać resztką sosu. Posypać obficie pieprzem. Podawać z bagietką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *