Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka tęczowa

Składniki:

  • 2 słoiki sera Lazur błękitny sałatkowy (260g)
  • 300g papryki (zielona, czerwona, żółta)
  • 1 ogórek zielony
  • 100g oliwek zielonych
  • 100g oliwek czarnych
  • 1 cebula czerwona
  • 3 pomidory


Sos:

  • 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
  • 2 łyżki stołowe musztardy
  • 100ml oliwy z oliwek
  • ½ ząbka czosnku drobno pokrojonego lub wyciśniętego
  • cukier
  • sól
  • natka pietruszki
  • bazylia


Sposób przyrządzenia:
Musztardę, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny mieszamy w takiej kolejności jak w/w wymienione. Następnie dodajemy czosnek, cukier, sól do smaku i energicznie mieszamy rózgą. Wykonanie: Paprykę kroimy w kostki ok. 1cm, ogórek, pomidory i cebulę w półksiężyce, oliwki na pół. Przygotowany wcześniej sos łączymy z pokrojonymi warzywami i dekorujemy kostkami sera Lazur. Boki talerza obsypujemy natką pietruszki lub bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *