Składniki:
- 2 słoiki sera Lazur błękitny sałatkowy (260g)
- 300g papryki (zielona, czerwona, żółta)
- 1 ogórek zielony
- 100g oliwek zielonych
- 100g oliwek czarnych
- 1 cebula czerwona
- 3 pomidory
Sos:
- 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
- 2 łyżki stołowe musztardy
- 100ml oliwy z oliwek
- ½ ząbka czosnku drobno pokrojonego lub wyciśniętego
- cukier
- sól
- natka pietruszki
- bazylia
Sposób przyrządzenia:
Musztardę, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny mieszamy w takiej kolejności jak w/w wymienione. Następnie dodajemy czosnek, cukier, sól do smaku i energicznie mieszamy rózgą. Wykonanie: Paprykę kroimy w kostki ok. 1cm, ogórek, pomidory i cebulę w półksiężyce, oliwki na pół. Przygotowany wcześniej sos łączymy z pokrojonymi warzywami i dekorujemy kostkami sera Lazur. Boki talerza obsypujemy natką pietruszki lub bazylią.