Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia

Ser Laguiole A.O.C.

Pochodzenie: Owernia Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: w smaku przypomina tartę serowo-cebulową Zawartość  tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok, w zależności od dojrzewania Opis: Ser ten wytwarzany jest na płaskowyżu Aubrac w Owernii. Jest produkowany według takiej samej receptury co cantal. Ma starożytny rodowód – prawdopodobnie wytwarzano go już w IV…

Zupa cebulowa z serem Emmentaler

Składniki: 50 g masła 2 cebule pokrojone w talarki 10 ml (2 łyżeczki) mąki 1 l wywaru warzywnego lub bulionu z kurczaka 4 łyżki stołowe wytrawnego białego wina 4 kromki chrupiącego, białego pieczywa 150 g startego sera ementaler sól i czarny pieprz mielony Przygotowanie: Roztopić masło w dużym rondlu. Dodać cebulę i smażyć około 12…

Ser Emmentaler

Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery twarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: smak mleka, łagodny, owocowy o posmaku orzechowym Zawartość  tłuszczu: 45%-48% Pora roku: cały rok Opis: Francuski ementaler produkowany jest od XIII wieku w regionie Franche – Comté. Jest to ser twardy, o miąższu w kolorze kości słoniowej lub bladożółtym, z dziurami wielkości wiśni…