Pochodzenie: Owernia Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: w smaku przypomina tartę serowo-cebulową Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok, w zależności od dojrzewania Opis: Ser ten wytwarzany jest na płaskowyżu Aubrac w Owernii. Jest produkowany według takiej samej receptury co cantal. Ma starożytny rodowód – prawdopodobnie wytwarzano go już w IV…
Tag: kuchnia
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa z serem Emmentaler
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 50 g masła 2 cebule pokrojone w talarki 10 ml (2 łyżeczki) mąki 1 l wywaru warzywnego lub bulionu z kurczaka 4 łyżki stołowe wytrawnego białego wina 4 kromki chrupiącego, białego pieczywa 150 g startego sera ementaler sól i czarny pieprz mielony Przygotowanie: Roztopić masło w dużym rondlu. Dodać cebulę i smażyć około 12…
Inne wypieki
Ser Emmentaler zapieczony w cieście
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 2 płaty / po 75 g/ mrożonego ciasta francuskiego 175 g botwiny 1 mała cebula 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 150 g sera ementaler 2 dzwonka / po 110 g/ łososia 1 jajko 1 łyżka bitej śmietany 1 łyżka panierki według uznania sałata, pomidory koktajlowe, cytryna i natka pietruszki…
Inne wypieki
Tarta z serem ementaler
by Redakcja • • 0 Comments
Sery
Ser Emmentaler
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery twarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: smak mleka, łagodny, owocowy o posmaku orzechowym Zawartość tłuszczu: 45%-48% Pora roku: cały rok Opis: Francuski ementaler produkowany jest od XIII wieku w regionie Franche – Comté. Jest to ser twardy, o miąższu w kolorze kości słoniowej lub bladożółtym, z dziurami wielkości wiśni…