Składniki:
- 1 opakowanie francuskiego ciasta
- 25 g masła
- 1 duża cebula pokrojona w cienkie talarki
- 4 plasterki boczku
- 3 jajka
- 300 ml śmietany
- 90 g startego sera ementaler
- starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie:
Formę do pieczenia wyłożyć francuskim ciastem. Ciasto przycisnąć dobrze do brzegów formy. Spód ciasta nakłuć widelcem kilka razy. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Włożyć ciasto do piekarnika i piec 15 minut.
Przyrządzić nadzienie. Na patelni roztopić masło i smażyć cebulę oraz boczek przez 10 minut. W misce roztrzepać jajka, śmietanę lub mleko. Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Cebulę z boczkiem ułożyć na upieczonym cieście i posypać serem. Nadzienie polać mieszaniną jajek i śmietany tak, aby nic nie wylało się poza brzeg ciasta. Włożyć tartę do piekarnika i piec 35-40 minut.Zamiast cebuli i boczku można użyć szynki. W takim przypadku należy ubić w misce 2 jajka ze śmietaną i dodać drobno pokrojony żółty ser, plasterki szynki, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Nadzienie wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto i całość zapiekamy w piekarniku przez 30 minut. W przypadku tarty serowej możemy wykorzystać 3 lub 4 różne sery. Na przykład: camembert, brie, ser twardy lub kozi. Sery należy drobno pokroić i na rozgrzanej patelni zmieszać ze śmietaną i mlekiem, aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Na koniec wystarczy wbić jajko, posolić i całą masę delikatnie ubić. Tak otrzymane nadzienie układamy na cieście i zapiekamy w piekarniku przez 30 minut.