Ser Emmentaler zapieczony w cieście
Składniki:
- 2 płaty / po 75 g/ mrożonego ciasta francuskiego
- 175 g botwiny
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 150 g sera ementaler
- 2 dzwonka / po 110 g/ łososia
- 1 jajko
- 1 łyżka bitej śmietany
- 1 łyżka panierki
- według uznania sałata, pomidory koktajlowe, cytryna i natka pietruszki
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Płaty ciasta francuskiego ułożyć obok siebie i w pokojowej temperaturze czekać ok. 20 minut, aż się rozmrożą. W międzyczasie botwinę oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Obrać cebulę i bardzo drobno posiekać. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić kosteczki cebuli. Dodać botwinę i smażyć mieszając ok. 3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić do ostygnięcia.
Rozdrobnić ser. Dodać do botwiny.
Rybę umyć, wytrzeć do sucha papierem kuchennym i posypać solą i pieprzem. Ubić białko widelcem. Żółtko roztrzepać ze śmietaną.
Płaty ciasta francuskiego jedno po drugim rozwałkować podsypując mąką na prostokąt / ok.22×12 cm/. Brzegi posmarować białkiem, połowę każdego płata posypać panierką. Na posypane miejsce położyć kawałek łososia i obłożyć go botwiną z serem. Złożyć jedno i drugie ciasto na pół, brzegi ciasta ugnieść widelcem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W nagrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni piec 20-25 minut. 5 minut przed końcem posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem ze śmietaną.
Udekorować na talerzu według upodobania liśćmi sałaty, pomidorkami koktajlowymi, plasterkami cytryny i natką pietruszki.