Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia

Ser Bleu de Gex A.O.C.

Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery pleśniowe Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: łagodny ser bleu, niezbyt słony, jego smak przypomina grzyby, estragon i świeże mleko Zawartość  tłuszczu: 50% Pora roku: lato, jesień i zima Opis: Ser tradycyjny, farmerski i spółdzielczy wytwarzany z mleka krów rasy Montbéliard. W przeciwieństwie do większości serów z przerostem pleśniowym gatunek…

Ser Beaufort A.O.C.

Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery twarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: elastyczny miąższ ma kwiatowy aromat oraz lekko kwaskowaty owocowo-warzywny smak, który długo pozostaje na podniebieniu Zawartość  tłuszczu: minimum 48% Pora roku: zima, wiosna, lato Opis: To duży, okrągły ser górski. Należy do rodziny Gruyere, ale ma wyższą zawartość tłuszczu. Ser ten pochodzi z…

Ser Abondance A.O.C.

Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery twarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: lekko kwaskowaty i słodki, jego smak pozostaje w ustach długo po spożyciu Zawartość  tłuszczu: 48% Pora roku: cały rok choć najlepszy jest wytwarzany jesienią Opis: Nazwa sera pochodzi od jego miejsca wytwarzania. Ser produkuje się w dolinie Abondance w Górnej Sabaudii. Pierwsze sery…

Ser Salers A.O.C.

Pochodzenie: Owernia Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: aromatyczny, lekko kwaskowaty, z posmakiem ziołowym Zawartość  tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok, w zależności od dojrzewania; salers zrobiony w maju można jeść na jesieni Opis: Od 2000 lat w górach Owernii produkuje się sery salers i cantal, według tradycyjnych, praktycznie nie zmienionych metod.…

Ser Saint Nectaire A.O.C.

Pochodzenie: Owernia Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: w smaku wyczuwa się kwaskowaty miąższ, a także starannie zamarynowaną sól, orzech włoski i przyprawy Zawartość  tłuszczu: minimum 45% Pora roku: najlepszy latem (fermier), cały rok (industriel) Opis: Od wieków ser ten produkuje się w rejonie Mont-Aort w Owernii. Jest to ser typowy dla…