Pochodzenie: Rodan Alpy
Rodzina serów: Sery pleśniowe
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: łagodny ser bleu, niezbyt słony, jego smak przypomina grzyby, estragon i świeże mleko
Zawartość tłuszczu: 50%
Pora roku: lato, jesień i zima
Opis:
Ser tradycyjny, farmerski i spółdzielczy wytwarzany z mleka krów rasy Montbéliard. W przeciwieństwie do większości serów z przerostem pleśniowym gatunek ten produkowany jest w postaci dużego, płaskiego krążka, co przyspiesza proces dojrzewania. Dlatego ten ser jest bardziej miękki i mniej tłusty od innych serów z przerostem pleśniowym. Miąższ koloru kości słoniowej, z regularnymi plamkami bladozielonej pleśni. W smaku wyczuwa się posmak orzechów laskowych. Proces dojrzewania trwa około miesiąca. Sery schną i dojrzewają w naturalny sposób, w piwnicach, przy wilgotności 80%. Średnica
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi