Składniki:
- 3 marchewki
- pietruszka
- 1/3 selera
- 5 ziemniaków
- cebula
- 4 kostki rosołowe
- ¾ szkl. kaszy jęczmiennej
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Składniki: 1,5 l wody 3 łyżki kaszy jęczmiennej marchewka pietruszka plaster selera cebula 2 ząbki czosnku 1-2łyżki masła łyżka mąki pszennej kilka ziemniaków natka pietruszki Sposób wykonania: Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach a obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Całość zalać wrzątkiem, dodając jeszcze kaszę i gotować do miękkości., W między…
Składniki: 1 szkl. miodu naturalnego 1 szkl. wody 2 szkl. spirytusu ½ szkl. cukru Sparzona skórka z pomarańczy ½ laski wanilii kawałek gałki muszkatołowej kilka goździków szczypta cynamonu Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia po czym wrzucić do niej przyprawy korzenne oraz skórkę pomarańczową i trzymamy na ogniu kilka minut.. W między czasie na rozgrzanej…
Składniki: 50 dkg grzybów leśnych lub pieczarek 20 dkg grubych płatków owsianych 5 szklanek wody 1 obrana i pokrojona marchew 1 obrana, posiekana cebula 3 łyżki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, a gdy ta się zeszkli dodać marchewkę i grzyby, dusić 5 minut mieszając.…