Składniki:
- 2 łopatki jagnięce po 30 dag
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- ½ szkl. wytrawnego wina białego
- ¼ szkl. posiekanych czarnych oliwek bez pestek
- sól
- pieprz
Składniki: 40 dag mielonego mięsa 2 czerstwe kajzerki mleko 10 dag kiełbasy tłuszcz garść posiekanej zieleniny: koperek, szczypiorek, natka pietruszki Sposób wykonania: Kiełbasę pokroić w plasterki po czym dodać do niej namoczoną w mleku bułkę oraz posiekaną zieleninę Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z powstałej masy formować kotlety, które smażyć na rozgrzanym tłuszczu.…
Składniki: 4 kotlety schabowe 2 łyżeczki soli pieprz 1 łyżka oleju 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki rosołu ½ szkl. oleju Sposób wykonania: Kotlety oprószyć solą, pieprzem oraz mąką i skropić 1 łyżką oleju po czym smażyć je na reszcie oleju. Następie kotlety wyjąć, olej zlać…
Składniki: 20-25 dag mielonej wołowiny 2-3 ugotowane ziemniaki 1 cebula 1 łyżka oleju 1 żółtko 1łyzeczka soli 1 łyżka sosu sojowego 1-2 łyżki oleju Sposób wykonania: Obrane ziemianki zetrzeć po czym dodać do niech żółtka oraz sól. Następnie posiekana cebulkę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać mięso i cały czas mieszając smażyć k. 4 min…
Składniki: ½ kg piklinga 30-40 dag ugotowanych ziemniaków cebula 2 łyżki margaryny 2 jajka 3 łyżki tartej bułki 5 łyżek oleju sól pieprz majeranek Sposób wykonania: Piklingi obrać z ości i skóry po czym razem z ziemniakami zemleć w maszynce. Następnie cebulę posiekać i zeszklić ją na rozgrzanej margarynie, wówczas dodać ją do masy ziemniaczanej…