Składniki: 0,5 l mleka 25 dag bułki tartej 4 jajka kilka łyżek mąki pszennej 2 łyżki masła sól Sposób wykonania: Bułkę tartą podrumienić na suchej patelni po czym przełożyć ja do miseczek i zalać mlekiem, odstawić na bok aby napęczniała. Gdy bułka napęcznieje dodać do niej mąkę, żółtka oraz roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać na…
Tag: knedle
Warzywa
Farsz z mięsa i bułki do knedli
by Aleksandra Rowińska • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki tartej bułki 100 ml mleka 100 g wieprzowiny 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle po czym zemleć ja razem z bułką namoczoną w mleku oraz mięsem. Dodać jeszcze jajko, wymieszać i doprawić do smaku
Dodatki
Farsz z ryżu i rodzynek do knedli
by Tomasz Kazimierski • • 0 Comments
Ryż
Knedle z ryżu ze śliwką
by Otylia Kuchta • • 0 Comments
Ziemniaki
Knedelki ziemniaczane
by Łucja Czerniak • • 0 Comments
Składniki: 2 ziemniaki 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 jajko sól Sposób wykonania: Ziemianki ugotować w mundurkach po czym je obrać i rozgnieść aby powstało gładkie puree. Następnie dodać do ziemniaków mąkę, mało, jajko i sól. Całość dokładnie wyrobić. Mokrymi dłońmi nabierać ciasto i formować kndeleki wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w osolonym wrzątku lub…