Składniki:
- 8 pszennych bułek
- 2 szkl mleka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 1 pęczek szpinaku
- 3 łyżki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- sól
sos:
- 1 główka czosnku
- 1 szkl bulionu
- ½ szkl śmietany
- biały pieprz
Składniki: 10 dag szpinaku 25 dag czerstwych bułek 8 dag mąki 1 cebula ząbek czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 3 jajka 15 dag żółtego sera sól pieprz łyżka masła Sposób wykonania: Czosnek oraz cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać sparzony wrzątkiem szpinak. Całość wymieszać, doprawić do smaku i…
Składniki: 80 dkg kapusty brukselki 10 dkg wędzonego boczku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, osolić, dodać oczyszczoną kapustę brukselkę, gotować 7 minut, odcedzić. W międzyczasie na patelni obrumienić pokrojone na kawałki plastry boczku, dodać brukselkę, smażyć mieszając 3 minuty. Skorygować smak przyprawami i podawać.
Składniki: 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła odrobina mleka mąka jajko cukier brzoskwinie bułka tarta cynamon Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki ugnieść razem z masłem oraz mlekiem po czym ostawić do ostygnięcia, wówczas dodać jeszcze jajko oraz mąkę i dokładnie wyrobić. Z powstałego ciasta uformować rulon z którego odrywać po kawałku. Następnie brzoskwinie przekroić na połówki…
Składniki: 20 dag miękkiego twarogu 20 dag mąki żółtko Sól ½ szkl. mleka 50 dag truskawek śmietana cukier Sposób wykonania: Do twarogu dodać mąkę oraz żółtka całość dokładnie wymieszać i wlewać stopniowo mleko aby wszystkie składniki się połączyły. Powstałe ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty na których rozłożyć po jednej truskawce. Ulepić kule, które ugotować…