Składniki:
- 8 pszennych bułek
- 2 szkl mleka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 1 pęczek szpinaku
- 3 łyżki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- sól
sos:
- 1 główka czosnku
- 1 szkl bulionu
- ½ szkl śmietany
- biały pieprz
Sposób wykonania:
Pokrojone w kostkę bułki zalać mlekiem.
Następnie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle i dodać do bułek.
Natomiast szpinak wrzucić na osolony wrzątek na około 2 minuty po czym odcedzić i dodać do bułki.
Wbić jeszcze jajka i dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz gałką muszkatołową i dodać odrobinę mąki aby całość zgęstniało.
Z powstałego ciasta formować duże kule, które gotować w osolonym wrzątku około 25 minut.
W między czasie czosnek ugotować w bulionie, wówczas całość zmiksować i wlać śmietankę.
Dokładnie wymieszać i gotować do zgęstnienia.
Na koniec doprawić do smaku pieprzem i polać knedle przed podaniem.