Składniki:
- 1 ½ szkl. słodkich migdałów
- 15 gorzkich migdałów
- ½ szkl. mleka
- 4 łyżki masła
- 8 jajek
- 4 łyżki cukru
- 150 g tartej bułki
Składniki: 1 kg ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej sól Sposób wykonania: Obrane ziemniaki ugotować po czym je zemleć. Następnie dodać do ziemniaków mąkę i całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować kluski, które ugotować w osolonym wrzątku. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Weronikę
Kopytka Składniki: 20 dag mąki pszennej 50 dag ugotowanych ziemniaków zimnych ziemniaków 1 lub 2 jajka sól Sposób przyrządzenia: Ziemniaki rozgnieść w prasce lub zmielić w maszynce do mięsa. W misce wymieszać zmielone ziemniaki, mąkę i jajka. Zagnieść ciasto, posolić. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto na stolnicę i dokładnie je wyrobić. Tak przygotowane ciasto formować…