Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kopytka

Spaghetti – najpolularniejszy makaron z kuchni włoskiej

Kopytka z ziołami

Składniki: 50 dag ziemniaków 10 dag mąki jajko szczypta gałki muszkatołowej szczypiorek natka pietruszki, tymianek, rozmaryn, bazylia, cząber sól pieprz Sposób wykonania: Obrane ziemniaki ugotować po czym przecisnąć przez praskę. Następnie dodać do ziemniaków posiekane zioła, make, jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować kopytka, które ugotować w osolonym wrzątku. Przepis nadesłano…

Kopytka Eweliny

Kopytka możemy podać na słodko z masłem i cukrem lub z cynamonem, albo z koktajlem owocowym jagodowym lub truskawkowym. Albo z podsmażoną cebulką z boczkiem. Obie wersje są równie smaczne.

Składniki:
• ziemniaki ugotowane 1 kg
• jajko 1 sztuka
• sól szczypta
• mąki ile zabierze ciasto

Pierogi „kopytka” z kaszy jaglanej

Składniki: 40 dag kaszy jaglanej 2 szklanki mleka łyżka masła 3 jaja 25 dag mąki, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej nać pietruszki sól cukier Sposób przyrządzenia: Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zalać gorącym mlekiem. Przykryć i uprażyć w piekarniku. Następnie ostudzić, zemleć w maszynce, wbić jaja, dodać mąkę, masło i dodatki. Z przygotowanego ciasta zrobić…