Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Leniwe z ziemniaków i sera

Składniki:

 

  • 2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg mąki
  • 25 dag białego sera
  • 2-3 jajka
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki zemleć w maszynce razem z białym serem, wówczas wbić jajka i dodać mąkę oraz szczyptę soli.
    Całość dokładnie wyroić aby powstało elastycznie ciasto z którego uformować wałek.
    Następnie wałek spłaszczyć i nożem odcinać podłużne paseczki, które ugotować w osolonym wrzątku.
    Przed podaniem polać stopionym masłem  lub słoninką.

     

    Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Aleksandra

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *