Składniki:
- 35-40 dag kaszy gryczanej
- 4 jajka
- 3 szkl. mleka
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki przesianej maki
- ½ szkl. gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- tłuszcz
- 1 jajko ugotowane na twardo
Sposób wykonania:
- Do mleka dodać 1 łyżkę masła i zagotować, wówczas dodać jeszcze kasze manną i pozostawić na małym ogniu do miękkości.
Następnie jeszcze ciepłą kaszę zmiksować i dodać do niej mąkę oraz 3 żółtka.
Całość dokładnie wyrobić i dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć i doprawić do smaku.
Z powstałej masy formować małe placuszki, które smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Przed podaniem polać śmietaną i posypać posiekanym jajkiem.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Justyna J