Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi „kopytka” z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 40 dag kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • 3 jaja
  • 25 dag mąki,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • nać pietruszki
  • sól
  • cukier


Sposób przyrządzenia:

Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zalać gorącym mlekiem. Przykryć i uprażyć w piekarniku. Następnie ostudzić, zemleć w maszynce, wbić jaja, dodać mąkę, masło i dodatki. Z przygotowanego ciasta zrobić wałek, pociąć nożem kopytka i wrzucać je do wrzącej osolonej wady. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym i z surówkami.
Przepis nadesłany na konkurs  „ II Pirogowy konkurs  Pychotki ” Magdalena Bojsza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *