Kopytka
Składniki:
- 20 dag mąki pszennej
- 50 dag ugotowanych ziemniaków zimnych ziemniaków
- 1 lub 2 jajka
- sól
- 8 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
- 6-8 szklanek mąki
- sól
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki rozgnieść w prasce lub zmielić w maszynce do mięsa. W misce wymieszać zmielone ziemniaki, mąkę i jajka. Zagnieść ciasto, posolić. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto na stolnicę i dokładnie je wyrobić. Tak przygotowane ciasto formować w wałek o średnicy około
Gnocchi
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki rozgnieść w prasce lub zmielić w maszynce do mięsa. W misce wymieszać zmielone ziemniaki, mąkę i jajka. Zagnieść ciasto, posolić. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto na stolnicę i dokładnie je wyrobić. Aby uformować gnocchi, trzeba podzielić ciasto na kawałki i każdy kawałek zrolować na grubość kciuka. Ciąć na kawałki długości
1 comment for “Polskie kopytka i włoskie gnocchi”