Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polskie kopytka i włoskie gnocchi

Kopytka

Składniki:

    • 20 dag mąki pszennej
    • 50 dag ugotowanych ziemniaków zimnych ziemniaków
    • 1 lub 2 jajka
    • sól


    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki rozgnieść w prasce lub zmielić w maszynce do mięsa. W misce wymieszać zmielone ziemniaki, mąkę i jajka. Zagnieść ciasto, posolić. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto na stolnicę i dokładnie je wyrobić. Tak przygotowane ciasto formować w wałek o średnicy około 2 cm. Lekko spłaszczyć dłonią i kroić na skośne kawałki o długości około 4 cm. W odpowiednim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, gotować porcjami przygotowane kopytka. Znakomicie smakują z dodatkiem mięsa i sosu, skwarków, bułki przyrumienionej na maśle…….

    Gnocchi

    Składniki:

      • 8 średniej wielkości  ugotowanych ziemniaków
      • 6-8 szklanek mąki
      • sól


      Sposób przyrządzenia:
      Ziemniaki rozgnieść w prasce lub zmielić w maszynce do mięsa. W misce wymieszać zmielone ziemniaki, mąkę i jajka. Zagnieść ciasto, posolić. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto na stolnicę i dokładnie je wyrobić. Aby uformować gnocchi, trzeba podzielić ciasto na kawałki i każdy kawałek zrolować na grubość kciuka. Ciąć na kawałki długości 2,5 cm. A teraz najtrudniejsze, przynajmniej na początku! Kładziemy widelec, wypukłością na wierzch, na desce oprószonej mąką. Bierzemy jeden kawałek ciasta i lekko (z wyczuciem :)) wyciskamy w dół na widelcu. W efekcie uzyskamy charakterystycznie pokarbowane kluski lekko zawinięte do wewnątrz. Gnocchi wrzucamy ostrożnie do gotującej się osolonej wody i natychmiast wyjmujemy, gdy tylko pojawią się na powierzchni. Gnocchi są znakomitym dodatkiem do potraw mięsnych i innych.

1 comment for “Polskie kopytka i włoskie gnocchi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *