Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polskie kopytka i włoskie gnocchi

Kopytka

Składniki:

    • 20 dag mąki pszennej
    • 50 dag ugotowanych ziemniaków zimnych ziemniaków
    • 1 lub 2 jajka
    • sól


    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki rozgnieść w prasce lub zmielić w maszynce do mięsa. W misce wymieszać zmielone ziemniaki, mąkę i jajka. Zagnieść ciasto, posolić. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto na stolnicę i dokładnie je wyrobić. Tak przygotowane ciasto formować w wałek o średnicy około 2 cm. Lekko spłaszczyć dłonią i kroić na skośne kawałki o długości około 4 cm. W odpowiednim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, gotować porcjami przygotowane kopytka. Znakomicie smakują z dodatkiem mięsa i sosu, skwarków, bułki przyrumienionej na maśle…….

    Gnocchi

    Składniki:

      • 8 średniej wielkości  ugotowanych ziemniaków
      • 6-8 szklanek mąki
      • sól


      Sposób przyrządzenia:
      Ziemniaki rozgnieść w prasce lub zmielić w maszynce do mięsa. W misce wymieszać zmielone ziemniaki, mąkę i jajka. Zagnieść ciasto, posolić. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto na stolnicę i dokładnie je wyrobić. Aby uformować gnocchi, trzeba podzielić ciasto na kawałki i każdy kawałek zrolować na grubość kciuka. Ciąć na kawałki długości 2,5 cm. A teraz najtrudniejsze, przynajmniej na początku! Kładziemy widelec, wypukłością na wierzch, na desce oprószonej mąką. Bierzemy jeden kawałek ciasta i lekko (z wyczuciem :)) wyciskamy w dół na widelcu. W efekcie uzyskamy charakterystycznie pokarbowane kluski lekko zawinięte do wewnątrz. Gnocchi wrzucamy ostrożnie do gotującej się osolonej wody i natychmiast wyjmujemy, gdy tylko pojawią się na powierzchni. Gnocchi są znakomitym dodatkiem do potraw mięsnych i innych.

1 comment for “Polskie kopytka i włoskie gnocchi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *