Kopytka Składniki: 25 dkg miękkiego koziego sera 2 żółtka ¼ szklanki semoliny (mąki) ¾ szklanki drobniutkiej kaszy manny sól Sposób przyrządzenia: W misce bardzo dokładnie rozgnieść ser kozi lub zemleć go w maszynce co daje lepszy efekt. Wyrobić dokładnie z żółtkami, mąką i manną, dodać soli. Ciasto formować w walec o grubości 2,5 cm i…
Tag: kluski
Kluski śląskie
Kluski śląskie
by Bahus • • 0 Comments
Półmięsne
Kartacze litewskie
by Bugs z Kalisza • • 5 komentarzy
Nazywane też cepelinami. Oryginalna potrawa litewska, znana doskonale w okolicach Puńska i Sejn, ale nie tylko. Przygotowuje się ją z ziemniaków, mięsa, cebulki, przypraw. Kartacze to obrazowo mówiąc – duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Ciasto podobnie jak na cepeliny . Różnica polega na kształcie klusek. Kartacze są okrągłe a cepeliny jak cygaro. Składniki:…
Półmięsne
Cepeliny (pyzy) z mięsem
by Bugs z Kalisza • • 2 komentarze
Półmięsne
Smażone kiełbaski z kluseczkami francuskimi pychota
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 2 ulubione małe kiełbaski bekon lub szynka 15 dkg małych pieczarek ½ puszki fasoli w sosie pomidorowym oliwa z oliwek Kluseczki francuskie: 1 łyżka tłuszczu 2 łyżki wody 3 łyżki mąki 3 jajka szczypta soli Sposób przyrządzenia Kluseczki francuskie: Rozetrzeć masło w makutrze, przesiać mąkę. Jaja wybić, oddzielając żółtka od białek. Do masła wlewać…