Kopytka
Składniki:
- 25 dkg miękkiego koziego sera
- 2 żółtka
- ¼ szklanki semoliny (mąki)
- ¾ szklanki drobniutkiej kaszy manny
- sól
Sposób przyrządzenia:
W misce bardzo dokładnie rozgnieść ser kozi lub zemleć go w maszynce co daje lepszy efekt. Wyrobić dokładnie z żółtkami, mąką i manną, dodać soli. Ciasto formować w walec o grubości 2,5 cm i za pomocą noża kroić na odcinki o długości zbliżonej do grubości. Za pomocą widelca wygnieść na powierzchni kopytek karby.
Pesto
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki listków bazylii
- 3 łyżki orzechów sosnowych
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- ½ szklanki tartego sera parmezan
- sól, pieprz
- 20 górnych części szparagów
- 15 zielonych fasolek szparagowych blanszowanych
- 4 figi świeże, w ostateczności suszone
- 4 maleńkie kabaczki
- różyczki z niewielkiego kalafiora blanszowane
- 12 pomidorów koktajlowych
- 2 cebule szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:
Zaczynamy od obierania i posiekania czosnku i listków bazylii. Tradycyjnym sposobem wykonania sosu Pesto jest ucieranie składników w moździerzu. Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki sosnowe, ucieramy je na jednorodną pastę, dodajemy oliwę, tarty ser i w dalszym ciągu ucieramy aż uzyskamy gotowy produkt, kończymy dodając sól i pieprz do smaku i jeszcze chwilę ucieramy. Wszystkie te czynności można wykonać za pomocą robota kuchennego, jednak tak wykonane pesto jest mniej aromatyczne. Gotowy produkt możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.
Jarzyny
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
W dużej patelni rozgrzać masło i oliwę, zeszklić na nim pokrojone cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w ćwiartki młode kabaczki, kalafior, szparagi, dusić przez 2 minuty. Dodać fasolkę szparagową, pomidorki i ugotowane kopytka dusić razem 3 minuty. Dodać Pesto, wymieszać delikatnie. Podawać na półmisku udekorowanym zieloną sałatą, posypać tartym parmezanem, skropić oliwą. Udekorować figami.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab
1 comment for “Kopytka ze szparagami w sosie pesto”