Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kopytka ze szparagami w sosie pesto

Kopytka

Składniki:


  • 25 dkg miękkiego koziego sera
  • 2 żółtka
  • ¼ szklanki semoliny (mąki)
  • ¾ szklanki drobniutkiej kaszy manny
  • sól


Sposób przyrządzenia:
W misce bardzo dokładnie rozgnieść ser kozi lub zemleć go w maszynce co daje lepszy efekt. Wyrobić dokładnie z żółtkami, mąką i manną, dodać soli. Ciasto formować w walec o grubości 2,5 cm i za pomocą noża kroić na odcinki o długości zbliżonej do grubości. Za pomocą widelca wygnieść na powierzchni kopytek karby.

Pesto

Składniki:

    • 3 ząbki czosnku
    • 2 szklanki listków bazylii
    • 3 łyżki orzechów sosnowych
    • ½ szklanki oliwy z oliwek
    • ½ szklanki tartego sera parmezan
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Zaczynamy od obierania i posiekania czosnku i listków bazylii. Tradycyjnym sposobem wykonania sosu Pesto jest ucieranie składników w moździerzu. Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki sosnowe, ucieramy je na jednorodną pastę, dodajemy oliwę, tarty ser i w dalszym ciągu ucieramy aż uzyskamy gotowy produkt, kończymy dodając sól i pieprz do smaku i jeszcze chwilę ucieramy. Wszystkie te czynności można wykonać za pomocą robota kuchennego, jednak tak wykonane pesto jest mniej aromatyczne. Gotowy produkt możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.

    Jarzyny

    Składniki:


    • 20 górnych części szparagów
    • 15 zielonych fasolek szparagowych blanszowanych
    • 4 figi świeże,  w ostateczności suszone
    • 4 maleńkie kabaczki
    • różyczki z niewielkiego kalafiora blanszowane
    • 12 pomidorów koktajlowych
    • 2 cebule szalotki
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki masła


    Sposób przyrządzenia:
    W dużej patelni rozgrzać masło i oliwę, zeszklić na nim pokrojone cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w ćwiartki młode kabaczki, kalafior, szparagi, dusić przez 2 minuty. Dodać fasolkę szparagową, pomidorki i ugotowane kopytka dusić razem 3 minuty. Dodać Pesto, wymieszać delikatnie. Podawać na półmisku udekorowanym zieloną sałatą, posypać tartym parmezanem, skropić oliwą. Udekorować figami.
    Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab

1 comment for “Kopytka ze szparagami w sosie pesto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *