Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski śląskie

► Składniki:

 

  • 75 dag ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag mączki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli 

 

► Sposób przygotowania:
Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko, sól i mączkę ziemniaczaną. Wyrobić na gładką masę. Z ciasta formować kulki o średnicy ok. 3 cm. Lekko spłaszczyć. Palcem zrobić małe wgłębienia. Kluski wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować do chwili wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić. Podawać polane wszelkimi sosami. 

Przepis nadesłany na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *