Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Knedle z morelami

► Składniki:

 

  • 100 g masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 40 g cukru
  • sól
  • 250 g twarożku homogenizowanego
  • 170 g mąki
  • 8 dojrzałych moreli
  • 8 kostek cukru
  • 50 g tartej bułki
  • 20 g cukru pudru   

 

 

► Sposób przygotowania:
Utrzeć na pianę mikserem ręcznym 60 g masła, skórkę cytrynową, cukier i szczyptę soli. Domieszać twarożek i mąkę, odstawić ciasto w chłodne miejsce. Morele umyć, przekroić na połowę, wyjąć pestki, a zamiast nich włożyć w to miejsce po l kostce cukru. Ciasto podzielić na 8 porcji i zwilżonymi dłońmi zawijać w nie morele. Zagotować wodę i do niej knedle nie przerywając wrzenia wody i gotować ok. 20 minut. Są ugotowane, kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmować knedle łyżką cedzakową. Uprażyć na patelni tartą bułkę l roztopić masło, polać knedle. Zwilżonymi dłońmi uformować ciasto na placuszki, w które zawinąć morele.
Podawać posypane cukrem pudrem.

Przepis nadesłany na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *