► Składniki:
- 100 g masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- 40 g cukru
- sól
- 250 g twarożku homogenizowanego
- 170 g mąki
- 8 dojrzałych moreli
- 8 kostek cukru
- 50 g tartej bułki
- 20 g cukru pudru
► Sposób przygotowania:
Utrzeć na pianę mikserem ręcznym 60 g masła, skórkę cytrynową, cukier i szczyptę soli. Domieszać twarożek i mąkę, odstawić ciasto w chłodne miejsce. Morele umyć, przekroić na połowę, wyjąć pestki, a zamiast nich włożyć w to miejsce po l kostce cukru. Ciasto podzielić na 8 porcji i zwilżonymi dłońmi zawijać w nie morele. Zagotować wodę i do niej knedle nie przerywając wrzenia wody i gotować ok. 20 minut. Są ugotowane, kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmować knedle łyżką cedzakową. Uprażyć na patelni tartą bułkę l roztopić masło, polać knedle. Zwilżonymi dłońmi uformować ciasto na placuszki, w które zawinąć morele.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Przepis nadesłany na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus