Składniki: 2 duże filety z pstrąga lub łososia ze skórą 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka kaparów lub opcjonalnie zielonego pieprzy z zalewy 1 mała cytryna, dokładnie obrana i podzielona na segmenty sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć. Każdy filet naciąć…
Tag: kapary
Sola i Flądra
Flądra z kaparami i orzeszkami
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 4 flądry 2 łyżki orzechów piniowych 2 łyżki kaparów z zalewy 1 łyżka oliwy pół cytryny 100 g. liści szpinaku łyżka masła ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Flądry ułożyć w naczyniu żaroodpornym ,skropić oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Pięć…
Karp
Filet z karpia z sosem jogurtowym
by Magda • • 0 Comments
Składniki: 2 porcje filetu z karpia (szczupaka, sandacza, amura) 3 łyżki kaszki kukurydzianej 1 łyżka papryki (słodkiej lub ostrej) sok cytrynowy sól olej do smażenia Sos: 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu 1 łyżka kaparów 1 łyżeczka posiekanego koperku sok cytrynowy do smaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone filety z karpia skropić sokiem…
Krewetki
Krewetki pyszności
by Natalia • • 0 Comments
Składniki: 12 oczyszczonych odwłoków dużych krewetek 1 łyżka oleju 1 pomidor 5 dkg masła ¼ szklanki białego wina 1 łyżka koniaku 1 łyżka kaparów sól, pieprz 1 cebula 4 plastry sera feta posiekany koper Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim krewetki przez 3 minuty obracając, dodać koniak i po kilku…
Przekąski
Hamburger wieprzowy z ostrym sosem Remoulade
by Daga • • 0 Comments
Składniki:
- bułki hamburgerowe
- pomidor pokrojony w plastry
- cebula pokrojona w plastry
Sos Remoulade:
- 1 szklanka sosu tatarskiego
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżka posiekanych kaparów
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 3 krople sosu chili
Hamburgery:
- 75 dkg chudej mielonej wieprzowiny
- 1 łyżka pieprzu kajeńskiego
- 1 młode cebulki, posiekać tylko zieloną część
- 1 łyżeczka sosu chili
- sól, pieprz do smaku