Składniki:
- bułki hamburgerowe
- pomidor pokrojony w plastry
- cebula pokrojona w plastry
Sos Remoulade:
- 1 szklanka sosu tatarskiego
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżka posiekanych kaparów
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 3 krople sosu chili
Hamburgery:
- 75 dkg chudej mielonej wieprzowiny
- 1 łyżka pieprzu kajeńskiego
- 1 młode cebulki, posiekać tylko zieloną część
- 1 łyżeczka sosu chili
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenie:
Przygotować sos. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Pora na hamburgery. W dużej misce pomieszać przez kilka minut mielone mięso. Dodać pieprz kajeński, zielone części cebulek, sos chili, sól i pieprz do smaku. Zamoczyć ręce i dokładnie wyrobić masę mięsną. Z tak przygotowanego mielonego mięsa formować okrągłe kotlety troszkę większe od bułki. Przykryć folią i pozwolić aby masa się zmacerowała. Rozgrzać mocno wysmarowaną tłuszczem grubą patelnie i smażyć hamburgery po 5 minut z każdej strony. Podawać w ciepłych bułkach hamburgerowych obłożone dodatkami i polane sosem.