Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Hamburger wieprzowy z ostrym sosem Remoulade

Składniki:

  • bułki hamburgerowe
  • pomidor pokrojony w plastry
  • cebula pokrojona w plastry

Sos Remoulade:

  • 1 szklanka sosu tatarskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 3 krople sosu chili

Hamburgery:

  • 75 dkg chudej mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka pieprzu kajeńskiego
  • 1 młode cebulki, posiekać tylko zieloną część
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenie:
Przygotować sos. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Pora na hamburgery. W dużej misce pomieszać przez kilka minut mielone mięso. Dodać pieprz kajeński, zielone części cebulek, sos chili, sól i pieprz do smaku. Zamoczyć ręce i dokładnie wyrobić masę mięsną. Z tak przygotowanego mielonego mięsa formować okrągłe kotlety troszkę większe od bułki. Przykryć folią i pozwolić aby masa się zmacerowała. Rozgrzać mocno wysmarowaną tłuszczem grubą patelnie i smażyć hamburgery po 5 minut z każdej strony. Podawać w ciepłych bułkach hamburgerowych obłożone dodatkami i polane sosem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *