Składniki:
- 2 duże filety z pstrąga lub łososia ze skórą
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka kaparów lub opcjonalnie zielonego pieprzy z zalewy
- 1 mała cytryna, dokładnie obrana i podzielona na segmenty
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, osuszyć. Każdy filet naciąć od wewnętrznej strony w poprzek ostrym nożem uważając aby nie przeciąć skóry, przyprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła i oliwę z oliwek, smażyć na nim filety skórą do góry przez około 3 minuty, ostrożnie odwrócić i dosmażyć przez 2 minuty, ostrożnie wyjąć na półmisek. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać resztę masła, a gdy się rozpuści dodać sok z cytryny, kapary, natkę pietruszki, dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać usmażone wcześniej filety, udekorować cytryną. Znakomite.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Dagmarę