Składniki:
- 1 świeży kurczak o wadze około 2 kg
- 3 łyżki masła
- 3 cytryny
- 6 ząbków czosnku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Tuszkę kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, natrzeć solą i pieprzem nie zapominając o jamie brzusznej. Jedną cytrynę obrać, pokroić na plastry, umieścić w jamie brzusznej kurczaka wraz z nie obranymi ząbkami czosnku. Nacięcie na jamie brzusznej zamknąć spinając wykałaczką, nóżki związać. Z kolejnej cytryny obetrzeć cienko skórkę, wycisnąć sok. Masło rozpuścić w małym rondlu, dodać sok z cytryny i otartą skórkę, wymieszać. Używając pędzelka nasmarować kurczaka przygotowanym cytrynowym masłem. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Kurczaka ułożyć w blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 185 stopni i piec kurczaka przez kolejne 75 minut. Podczas całego procesu pieczenia smarować co kilkanaście minut tuszkę masłem cytrynowym i wytopionym sosem. Po wyjęciu z piekarnika odstawić kurczaka na 15 minut i podawać. Znakomicie smakuje również na zimno.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Mariola G