Składniki:
- 4 porcje filetów z łososia o wadze około 60 dkg
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- szczypta cukru
- sól i pieprz mielony
- Salsa:
- 50 dkg dojrzałych pomidorów świeżych lub konserwowych
- 3 łyżki pokrojonych oliwek bez pestek
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W płaskim dużym rondlu lub specjalnym garnku doprowadzić do wrzenia taką ilość wody aby po włożeniu doń porcji ryby przykrywała minimalnie, dodać przyprawy, gotować powoli 10 minut. W międzyczasie przygotować salsę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki salsy wymieszać przyprawiając wg preferencji smakowych. Do powoli gotującej się wody dodać porcję ryby i gotować 4 do 5 minut w zależności od grubości porcji. Ugotowaną rybę ostrożnie wykładać na talerze, polać obficie przygotowaną salsą i podawać. Łososia można zastąpić każdą rybą o zwartych mięśniach.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Iwona P