Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny łosoś z wody w holenderskim sosie

Składniki:

  • 50 dkg filetu z łososia lub pstrąga
  • kapary
  • szpinak
  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku

Sos holenderski:

  • 15 dkg masła klarowanego
  • 3 żółtka jaj
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz biały

Sposób przyrządzenia:

Łososia z wody przygotować jak w przepisie Wigilijny łosoś z wody w oliwkowej salsie. Liście szpinaku dokładnie umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekany czosnek i po kilku minutach dodać liście szpinaku. Smażyć aż liście zaczną się marszczyć. W międzyczasie przygotować sos holenderski. Masło stopić w rondlu. Żółtka jaj, wodę, sok z cytryny i przyprawy zmiksować i do tak przygotowanej mieszanki, nadal miksując powoli wlewać masło, odstawić do miseczki z ciepłą wodą. Łososia ostrożnie wyjąć z wody, rozlożyć na nim szpinak, polać sosem i posypać opłukanymi, obsączonymi kaparami.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Grażynę K

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *