Składniki:
- 50 dkg filetu z łososia lub pstrąga
- kapary
- szpinak
- oliwa
- 1 ząbek czosnku
Sos holenderski:
- 15 dkg masła klarowanego
- 3 żółtka jaj
- 2 łyżeczki wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz biały
Sposób przyrządzenia:
Łososia z wody przygotować jak w przepisie Wigilijny łosoś z wody w oliwkowej salsie. Liście szpinaku dokładnie umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekany czosnek i po kilku minutach dodać liście szpinaku. Smażyć aż liście zaczną się marszczyć. W międzyczasie przygotować sos holenderski. Masło stopić w rondlu. Żółtka jaj, wodę, sok z cytryny i przyprawy zmiksować i do tak przygotowanej mieszanki, nadal miksując powoli wlewać masło, odstawić do miseczki z ciepłą wodą. Łososia ostrożnie wyjąć z wody, rozlożyć na nim szpinak, polać sosem i posypać opłukanymi, obsączonymi kaparami.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Grażynę K