Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlet schabowy mojej Babci

Składniki:

  • 8 kotletów schabowych
  • 1 łyżeczka pieprzu kajen
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • sól do smaku

Sposób przyrządzenia:
z Podanej ilości mąki odsypać 2 łyżki odłożyć. Pozostałą mąkę wymieszać z przyprawami. W tak przygotowanej mące obtoczyć wcześniej umyte i osuszone kotlety schabowe, zamoczyć dokładnie w maślance, ponownie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim kotlety po 5 minut na każdej stronie, po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W niedużym rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki, chwilę smażyć mieszając, dodać zimne mleko, podgrzewać mieszając aż sos będzie gęsty i jednorodny, przyprawić. Kotlety podawać z ulubionymi dodatkami, polane sosem i obsypane grubo mielonym pieprzem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Bożenę P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *