Składniki:
- 8 kotletów schabowych
- 1 łyżeczka pieprzu kajen
- ¼ łyżeczki czosnku w proszku
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 szklanka maślanki
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
z Podanej ilości mąki odsypać 2 łyżki odłożyć. Pozostałą mąkę wymieszać z przyprawami. W tak przygotowanej mące obtoczyć wcześniej umyte i osuszone kotlety schabowe, zamoczyć dokładnie w maślance, ponownie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim kotlety po 5 minut na każdej stronie, po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W niedużym rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki, chwilę smażyć mieszając, dodać zimne mleko, podgrzewać mieszając aż sos będzie gęsty i jednorodny, przyprawić. Kotlety podawać z ulubionymi dodatkami, polane sosem i obsypane grubo mielonym pieprzem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Bożenę P