Składniki:
- 4 flądry
- 2 łyżki orzechów piniowych
- 2 łyżki kaparów z zalewy
- 1 łyżka oliwy
- pół cytryny
- 100 g. liści szpinaku
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Flądry ułożyć w naczyniu żaroodpornym ,skropić oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Pięć minut przed wyjęciem posypać rybę osączonymi kaparami. Kiedy będzie się piekła podsmażyć na suchej patelni orzeszki piniowe. W rondlu rozgrzać masło i wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę razem z liśćmi szpinaku. Chwilę dusić. Flądry wraz z kaparami przełożyć na talerze ,posypać orzeszkami i podawać ze szpinakiem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad