Składniki:
- 80 dag. łososia
- 150g. śmietankowego serka do kanapek
- 1 łyżka koperku
- 150 g. krewetek koktajlowych w zalewie
- 2 arkusze ciasta filo
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filety z łososia pokroić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać solą i pieprzem. Serek zmieszać z koperkiem i doprawić pieprzem. Krewetki odcedzić z zalewy ,opłukać, dodać do serka i zamieszać. Ułożyć równe porcje sera na kawałkach ryby. Ciasto filo posmarować olejem, pokroić nożyczkami na grube paski ,położyć na warstwie sera. Posypać parmezanem i zapiekać w piekarniku przez 12 minut w temperaturze 200 stopni, aż ciasto nabierze złotawego koloru. Podawać z kawałkami cytryny lub limonki.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad