Proporcje na tortownicę o średnicy 26cm.
Składniki:
- 40 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag masła lub margaryny
- 20 dag cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 8 dag rodzynek
- 2 łyżki rumu
- 8 dag migdałów w słupkach
- 1/4 litra soku jabłkowego
- ½ kilograma kwaśnych jabłek
- sok z cytryny
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny oraz płatki migdałowe do dekoracji i cukier puder do posypania ciasta
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w kawałki,15dag cukru, jajka oraz sól i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć i na 30 minut wstawić do lodówki. Rodzynki zalać rumem. Migdały uprażyć na złoty kolor. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kawałki i skropić sokiem z cytryny. Sok jabłkowy zagotować z pozostałym cukrem, dodać jabłka i gotować 5minut.W niewielkiej ilości wody rozmieszać budyń i zagęścić nim masę jabłkową. Następnie dodać przygotowane migdały oraz rodzynki i wymieszać. Rozwałkować odrobinę ciasta i powycinać z niego listki do dekoracji. Pozostałe ciasto podzielić na 2części:2/3 i 1/3.Z większego kawałka ciasta rozwałkować placek o średnicy 32cm,włożyć go do tortownicy i brzegi ciasta podociskać do brzegów formy. Następnie ciasto posypać bułką tartą i przykryć masą jabłkową. Z powstałego ciasta rozwałkować placek o średnicy 26cm i przykryć nim masę jabłkową. Ciasto udekorować wyciętymi wcześniej listkami i piec 50-60 minut w 180oC.Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i tak przygotowanym lukrem posmarować wystudzone ciasto. Na koniec ciasto udekorować płatkami migdałów i posypać cukrem pudrem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Małgorzata Andrzejewska