Składniki:
- 60 dag. cielęciny bez kości
- 2 czerwone papryki
- ząbek czosnku
- 1 zielona papryka
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 słoiczek czarnych oliwek
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- sól
Sposób przyrządzenia:
Mięso natrzeć i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Czosnek przecisnąć przez praskę i doprawić solą. Cebulę pokroić w talarki. Z papryk usunąć gniazda nasienne , a miąższ pokroić w paseczki. W rondlu rozgrzać tłuszcz i włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Podlać połową bulionu i dusić pod przykryciem 30 minut. Od czasu do czasu podlewać pozostałym bulionem. Pokrojone warzywa wrzucić do rondla i dusić razem z mięsem przez 20 minut. Pod koniec duszenia przyprawić solą i mieloną papryką. Cielęcinę wyłożyć na półmisek, obłożyć warzywami i oliwkami, a przed podaniem pokroić w plastry.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad
1 comment for “Smakowita cielęcina w papryce”