Składniki:
- 80 dag. halibuta/4 kawałki/
- 10 dag. wiórków kokosowych
- ząbek czosnku
- 2 limonki
- 1 papryka chilli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 4 plasterki masła
- kawałek imbiru
- kolendra do przybrania
Sposób przyrządzenia:
Rybę posolić. Wycisnąć sok z limonek. Chilli i czosnek drobno posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Zmieszać wiórki kokosowe z cukrem, kminkiem, imbirem, chilli, oraz sokiem. Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej, na każdej położyć pół plasterka masła, łyżkę kokosowej mieszanki, halibuta, na nim znowu pół plasterka masła i łyżkę wiórków z przyprawami. Luźno zawinąć folię, ułożyć ryby na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut. Przed podaniem rybę przybrać kolendrą.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad