Składniki:
- 50 dag. ugotowanego i obranego bobu
- 20 dag. sera pleśniowego
- 1/2 opakowania chleba tostowego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Skórkę chleba tostowego odkroić i wyłożyć nim szerokie filiżanki. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekać kilka minut w temp. 200 stopni. Bób połączyć z drobno pokruszonym serem pleśniowym. Przygotowaną sałatkę umieścić w wyłożonych pieczywem tostowym filiżankach. Majonez przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Sos majonezowy przełożyć do sosjerki i podawać osobno.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad