Składniki:
- 1 kg. ziemniaków
- 30 dag. bobu
- 15 dag. pomidorków koktajlowych
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- pieprz kolorowy do posypania potrawy
Sposób przyrządzenia:
Bób ugotować w osolonym wrzątku, osączyć i obrać ze skórki. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku, osączyć i przekroić na połówki. Łyżeczką wydrążyć z nich miąższ. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki i wymieszać z bobem. Przyprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Wszystkie składniki ponownie wymieszać. Do wydrążonych połówek ziemniaków włożyć porcje farszu pomidorowego z bobem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Na podgrzane talerze przełożyć faszerowane ziemniaki. Posypać kolorowym pieprzem i udekorować gałązkami szczypiorku. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad