Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone ziemniaki z bobem

Składniki:

  • 1 kg. ziemniaków
  • 30 dag. bobu
  • 15 dag. pomidorków koktajlowych
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • pieprz kolorowy do posypania potrawy


Sposób przyrządzenia:

Bób ugotować w osolonym wrzątku, osączyć i obrać ze skórki. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku, osączyć i przekroić na połówki. Łyżeczką wydrążyć z nich miąższ. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki i wymieszać z bobem. Przyprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Wszystkie składniki ponownie wymieszać. Do wydrążonych połówek ziemniaków włożyć porcje farszu pomidorowego z bobem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Na podgrzane talerze przełożyć faszerowane ziemniaki. Posypać kolorowym pieprzem i udekorować gałązkami szczypiorku. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *