Składniki:
- 1 kalafior
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 50 g mąki
- 2 białka
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- sól
Składniki: 1 kalafior 3 jajka bułka tarta mąką olej słonecznikowy sól Sposób wykonania: Kalafiora podzielić na różyczki po czym zblanszować go w osolonym wrzątku. Następnie oprószyć je mąką, po czym maczać w roztrzepanym jajku a na końcu bułce tartej. Usmażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Składniki: 1,5 kg szpinaku 750 g ziemniaków 100 g tartej bułki 2 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach. W między czasie szpinak zblanszować po czym odcedzić i drobno posiekać. Następnie miękkie ziemniaki odcedzić, obrać i zemleć, dodać do szpinaku. Wbić jeszcze jajka, dodać bułkę tartą oraz przyprawy. Wszystko dokładnie…