Ciasto: 3 jajka 250 g mąki 200 ml mleka 3 łyżki oleju 150 ml wody sodowej 2 łyżeczki cukru sól Farsz: 120 g maku garść rodzynek 100 ml mleka 80 g cukru 2 torebki cukru waniliowego sól Sposób wykonania: Podane składniki na ciasto dokładnie wymieszać ze sobą aby powstało gładkie ciasto z którego usmażyć naleśniki.…
Kategoria: Węgry
Węgry
Farsz orzechowy do naleśników
by Roksana Szatkowska • • 0 Comments
Składniki: 200 g włoskich orzechów 4 łyżki mleka 3-4 łyżeczki cukru Sposób wykonania: Orzechy zemleć po czym dodać do nich ciepłe mleko oraz cukier. Całość dokładnie utrzeć na gładką masę. Naleśniki nadziewać orzechowym kremem po czym smażyć je na rozgrzanym maśle.
Węgry
Kluseczki węgierskie
by Klara Czekaj • • 0 Comments
Składniki: 1/2szkl. mąki 1 jajko szczypta soli Sposób wykonania: Do mąki wbić jajka i dodać szczyptę soli. Całość dokładnie wyrobić aby powstało twarde ciasto, które odstawić na 15 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 kawałków. Rozwałkować każdy tworząc wałeczek na desce skropionej wodą. Następnie odrywać małe kawałeczki i wrzucać je na osolony wrzątek.…
Węgry
Leczo po węgiersku
by Maria Sitek • • 0 Comments
Węgry
Muffiny budapesztańskie
by liwo • • 1 Comment
Składniki: 50 dag salami w plastrach 1 zielona papryka 1 cebula 360 g mąki pszennej 120 g mąki Grahama 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki kminku 2 łyżeczki miodu(płynnego) 100 g masła 400 ml mleka Sposób przyrządzenia: Salami pokroić w paseczki.Paprykę pokroić w kosteczkę.Cebulę drobno posiekać.Nastawić piekarnik na 195 C.Wymieszać mąki,proszek…