Składniki: 2 ziemniaki 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 jajko sól Sposób wykonania: Ziemianki ugotować w mundurkach po czym je obrać i rozgnieść aby powstało gładkie puree. Następnie dodać do ziemniaków mąkę, mało, jajko i sól. Całość dokładnie wyrobić. Mokrymi dłońmi nabierać ciasto i formować kndeleki wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w osolonym wrzątku lub…
Tag: k_węgierska
Zupy
Zupa koperkowa Lidii
by Lidia Gałka • • 0 Comments
Składniki: 1 pęczek koperku 2 łyżki masła 50 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki sok z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę aby powstała jasna zasmażka, wówczas dodać do niej posiekany koperek i zdjąć rondelek z ognia. Nie przerywając mieszania wlać 1 szklankę wody i ponownie postawić na ogniu. Następnie dolać…
Koktajle i Shake
Koktajl z arbuza i melona
by Bożena • • 0 Comments
Składniki: 1 kg arbuza 1 kg melona 5 łyżek cukru pudru sok z 1 cytryny 300 ml półsłodkiego wina 100 ml morelowej palinki Sposób wykonania: Arbuza i melona obrać, usunąć pestki po czym pokroić miąższ w kostkę. Dodać do nich wino, cukier, sok z cytryny oraz palinkę. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki pod…
Węgry
Kluseczki węgierskie
by Klara Czekaj • • 0 Comments
Składniki: 1/2szkl. mąki 1 jajko szczypta soli Sposób wykonania: Do mąki wbić jajka i dodać szczyptę soli. Całość dokładnie wyrobić aby powstało twarde ciasto, które odstawić na 15 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 kawałków. Rozwałkować każdy tworząc wałeczek na desce skropionej wodą. Następnie odrywać małe kawałeczki i wrzucać je na osolony wrzątek.…