Składniki: 150 g różyczek kalafiora 150 g zielonego groszku 150 g młodej marchewki 150 g boczniaków 6 jajek 80 g masła 6 czerstwych pszennych bułek mleko szczypta gałki muszkatołowej bułka tarta masło sól Sposób wykonania: Marchewkę oraz grzyby pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie z łyżką rozgrzanym masłem razem z groszkiem i kalafiorem podzielonym…
Tag: k_węgierska
Zupa rybna
Zupa rybna węgierska
by Lena Kowalczuk • • 0 Comments
Składniki: 2 kg filetów z różnych ryb słodkowodnych 4 cebule 2 pomidory 3 zielone papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżki łagodnej pasty paprykowej 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 papryczka czereśniowa sól Sposób wykonania: Filety włożyć do kociałkowa po czym pokrojoną cebulę, paprykę i pomidora oraz czosnek. Dodać jeszcze pastę, papryczkę w proszku i…
Sandacz
Sandacz w czerwonym sosie
by Ala Kruszewska • • 0 Comments
Składniki: 800 g filetów z sandacza 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 cebula 1 zielona papryka 1 pomidor 1łyżka słodkiej papryki proszku 1 szkl. bulionu rybnego 200 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki sól Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić ją na rozgrzanym oleju, wówczas zdjąć ją z ognia, wymieszać z papryką w proszku i postawić…
Węgry
Farsz orzechowy do naleśników
by Roksana Szatkowska • • 0 Comments
Składniki: 200 g włoskich orzechów 4 łyżki mleka 3-4 łyżeczki cukru Sposób wykonania: Orzechy zemleć po czym dodać do nich ciepłe mleko oraz cukier. Całość dokładnie utrzeć na gładką masę. Naleśniki nadziewać orzechowym kremem po czym smażyć je na rozgrzanym maśle.
Sosy
Sos waniliowy Sabiny
by Sabina Chojnowska • • 0 Comments
Składniki: 2 żółtka 1 szkl. słodkiej śmietanki 2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła ½ laska wanilii Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią. Następnie ubijać trzepaczką wlewać gorącą śmietankę. Rondelek z sosem włożyć do większego garnka wypełnionego wrzątkiem i nadal ubijać do momentu, aż sos zgęstnieje.