Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: k_węgierska

Warzywny knedel

Składniki: 150 g różyczek kalafiora 150 g zielonego groszku 150 g młodej marchewki 150 g boczniaków 6 jajek 80 g masła 6 czerstwych pszennych bułek mleko szczypta gałki muszkatołowej bułka tarta masło sól Sposób wykonania: Marchewkę oraz grzyby pokroić  w kostkę i wrzucić na patelnie z łyżką rozgrzanym masłem razem z groszkiem i kalafiorem podzielonym…

Zupa rybna węgierska

Składniki: 2 kg filetów z różnych ryb słodkowodnych 4 cebule 2 pomidory 3 zielone papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżki łagodnej pasty paprykowej 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 papryczka czereśniowa sól Sposób wykonania: Filety włożyć do kociałkowa po czym pokrojoną cebulę, paprykę i pomidora oraz czosnek. Dodać jeszcze pastę, papryczkę w proszku i…

Sandacz w czerwonym sosie

Składniki: 800 g filetów z sandacza 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 cebula 1 zielona papryka 1 pomidor 1łyżka słodkiej papryki  proszku 1 szkl. bulionu rybnego 200 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki sól Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić ją na rozgrzanym oleju, wówczas zdjąć ją z ognia, wymieszać z papryką w proszku i postawić…

Sos waniliowy Sabiny

Składniki: 2 żółtka 1 szkl. słodkiej śmietanki 2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła ½ laska wanilii Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią. Następnie ubijać trzepaczką wlewać gorącą śmietankę. Rondelek z sosem włożyć do większego garnka wypełnionego wrzątkiem i nadal ubijać do momentu, aż sos zgęstnieje.