Składniki: 800 g wiśni 200 ml wytrawnego czerwonego wina 120 g drobnego cukru 5 goździków kawałek kory cynamonu 800 ml wody sok z 1 cytryny 2 żółtka 200 ml słodkiej śmietanki sól Sposób wykonania; Wydrylowane wiśnie zalać winem, wodą oraz sokiem z cytryny. Dodać jeszcze sól oraz cynamon i goździki zawinięte w gazę. Całość zagotować…
Tag: k_węgierska
Zupa fasolowa
Zupa z baraniny z fasolką i ziemniakami
by Monika Augustyn • • 0 Comments
Zupy
Zupa z bażanta węgierska
by Anna Kotowska • • 0 Comments
Składniki: bażant 2 marchewki 1 pietruszką 1 seler 100 ml kwaśnej śmietany 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki masła 3 łyżki mąki sól pieprz pęczek natki pietruszki Sposób wykonania: Bażanta przekroić na pół i zalać go osoloną wodą. Wrzucić jeszcze ziarenka ziela i pieprzu i gotować na małym ogniu…