Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: k_węgierska

Chłodnik wiśniowo-winny

Składniki: 800 g wiśni 200 ml wytrawnego czerwonego wina 120 g drobnego cukru 5 goździków kawałek kory cynamonu 800 ml wody sok z 1 cytryny 2 żółtka 200 ml słodkiej śmietanki sól Sposób wykonania; Wydrylowane wiśnie zalać winem, wodą oraz sokiem z  cytryny. Dodać jeszcze sól oraz cynamon i goździki zawinięte w gazę. Całość zagotować…

Zupa z bażanta węgierska

Składniki: bażant 2 marchewki 1 pietruszką 1 seler 100 ml kwaśnej śmietany 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki masła 3 łyżki mąki sól pieprz pęczek natki pietruszki Sposób wykonania: Bażanta przekroić na pół i zalać go osoloną wodą. Wrzucić jeszcze ziarenka ziela i pieprzu i gotować na małym ogniu…