Składniki: 500 g gęsich wątróbek 200 g pieczarek 100 ml białego wytrawnego wina 1 cebula 1 łyżka gęsiego smalcu 100 ml słodkiej śmietanki 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Wątróbki zalać mlekiem i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski. Następnie posiekana cebulę zeszklić na rozgrzanym…
Tag: k_węgierska
Dziczyzna
Mięso z dzika w winie
by Tadeusz • • 0 Comments
Pstrąg
Pstrąg w sosie z tokaju
by Paulina • • 0 Comments
Składniki: 800 g filetów z pstrąga 200 ml słodkiego tokaju szamordoni 2 łyżki masła kilkanaście świeżych listków estragonu sok z ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Pstrąga oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć go na 1 łyżce rozgrzanego masła. Następnie rybę wyjąć a na tą sama patelnię wlać wino i dodać posiekany estragon. Trzymać…
Węgry
Naleśniki z makowym farszem
by Karolina Maj • • 0 Comments
Ciasto: 3 jajka 250 g mąki 200 ml mleka 3 łyżki oleju 150 ml wody sodowej 2 łyżeczki cukru sól Farsz: 120 g maku garść rodzynek 100 ml mleka 80 g cukru 2 torebki cukru waniliowego sól Sposób wykonania: Podane składniki na ciasto dokładnie wymieszać ze sobą aby powstało gładkie ciasto z którego usmażyć naleśniki.…
Wołowina
Tokań wołowy
by Dagmara Szczęsna • • 0 Comments
Składniki: 600 g wołowiny 150 g przygotowanego wcześniej leczo 100 g surowego wędzonego boczku 200 g kiełbasek debreczyńskich 1 cebula 1 ząbek czosnku łyżeczka słodkiej czerwonej papryki sól pieprz Sposób wykonania: Boczek pokroić w kostkę i stopić go na patelni po czym skwarki wyjąć a na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać pokrojone w paski…