Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg w sosie z tokaju

Składniki:

  • 800 g filetów z pstrąga
  • 200 ml słodkiego tokaju szamordoni
  • 2 łyżki masła
  • kilkanaście świeżych listków estragonu
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pstrąga oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć go na 1 łyżce rozgrzanego masła.
    Następnie rybę wyjąć a na tą sama patelnię wlać wino i dodać posiekany estragon.
    Trzymać na dużym ogniu, aż większość płynu wyparuje, wówczas dodać sok z  cytryny oraz resztę masła.
    Cały czas ubijając doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem polać rybę sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *