Składniki:
- 500 g gęsich wątróbek
- 200 g pieczarek
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 1 łyżka gęsiego smalcu
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 1 ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Wątróbki zalać mlekiem i odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski.
Następnie posiekana cebulę zeszklić na rozgrzanym smalcu, wówczas dodać pieczarki pokrojone w plasterki, posiekany czosnek oraz natkę pietruszki.
Doprawić do smaku solą i dusić do momentu, aż płyn pod grzybów wyparuje, wówczas wlać wino i trzymać na dużym ogniu.
Gdy wino również prawi odparuje dodać wątróbki i dusić jeszcze kilka minut.
Na koniec dodać śmietankę i trzymać na ogniu do zgęstnienia sosu.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.