Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęsie wątróbki z pieczarkami

Składniki:

  • 500 g gęsich wątróbek
  • 200 g pieczarek
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1 łyżka gęsiego smalcu
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Wątróbki zalać mlekiem i odstawić na 1 godzinę.
    Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski.
    Następnie posiekana cebulę zeszklić na rozgrzanym smalcu, wówczas dodać pieczarki pokrojone w plasterki, posiekany czosnek oraz natkę pietruszki.
    Doprawić do smaku solą i dusić do momentu, aż płyn pod grzybów wyparuje, wówczas wlać wino i trzymać na dużym ogniu.
    Gdy wino również prawi odparuje dodać wątróbki i dusić jeszcze kilka minut.
    Na koniec dodać śmietankę i trzymać na ogniu do zgęstnienia sosu.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *