Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tokań z dzika z prawdziwkami

Składniki:

  • 600 g mięsa z dzika bez kości
  • 250 g prawdziwków
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekać i zeszklić ją na rozgrzanym maśle, wówczas zdjąć ją z ognia i wymieszać z papryką w proszku.
    Ponownie postawić na ogniu i dodać mięso pokrojone w paski.
    Doprawić solą oraz pieprzem i podlać odrobiną wody.
    Trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
    W między czasie w osobnym rondelku przesmażyć boczek po czym udusić na nim pokrojone grzyby.
    Doprawić do smaku solą i dodać do mięsa.
    Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i doprowadzić całość do wrzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *