Składniki: 500 g polędwicy wołowej 100 g gęsich wątróbek 100 g surowego wędzonego boczku 100 g zielonego groszku 2 pomidory 100 g pieczarek 2 zielone papryki sól pieprz Sposób wykonania: Boczek podsmażyć na patelni, wówczas wrzucić pokrojone grzyby, paprykę, wątróbkę oraz pomidory. Podlać bulionem i trzymać na dużym ogniu kilka minut po czym dodać groszek…
Tag: k_węgierska
Sosy
Sos hiszpański na kościach
by Marta Urbanowicz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kości wołowych 2 marchewki 100 ml czerwonego wina 1 łyżka pasty pomidorowej cebula ½ korzenia selera 3 l wody kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy sól Sposób wykonania: Kości wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 40 minut. W połowie pieczenia dodać pokrojone jarzyny. Następnie upieczone zalać…
Wołowina
Tokań z polędwicy wołowej
by Ewa Zdunek • • 0 Comments
Składniki: 500 g polędwicy wołowej 100 ml czerwonego wytrawnego wina 4 pietruszki 2 pomidory 1 łyżka oleju do smażenia 200 g foie gras 1 por 1 ostra zielona papryczka 3-4 łyżki sosu hiszpańskiego 1 łyżeczki masła 1 łyżeczka mąki pęczek natki pietruszki 2 łyżki musztardy 2 łyżki oleju słonecznikowego sól pieprz Sposób wykonania: Polędwicę skropić…
Zupa Pieczarkowa
Zupa z indyka z groszkiem i z pieczarkami
by Jolanta Żuk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa z indyka 200 g zielonego groszku 50 g pieczarek 1 pomidor 2 marchewki 2 pietruszki 1 zielona papryka ½ selera ¼ włoskiej kapusty 1 cebula ¼ włoskiej kapusty 1 cebula 4 ząbki czosnku kilkanaście ziarnek pieprzu kilkanaście ziarnek ziela angielskiego 100 g drobnego makaronu sól pieprz Sposób wykonania: Mięso zalać je…
Dziczyzna
Tokań z dzika z prawdziwkami
by Zbyszek • • 0 Comments
Składniki: 600 g mięsa z dzika bez kości 250 g prawdziwków 100 g surowego wędzonego boczku 50 g masła 1 cebula 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 200 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić ją na rozgrzanym maśle, wówczas zdjąć ją z ognia i wymieszać z papryką…