Składniki: 1 kg udźca jagnięcego 1 szkl. musztardy 1 szkl. miodu 1 szkl. marynaty ziołowej 4 ziemniaki 2 łyżki oliwy mieszanka kolorowego pieprzu 2 marchewki 2 cukinie Sposób wykonania: Mięso posmarować marynatą, musztardą oraz miodem i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 60 minut.…
Tag: jagnięcina
Baranina
Podsmażona jagnięcina w marynacie z miodem i soją
by Mirosława Daszkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 450 g jagnięciny ½ szkl. sosu sojowego ½ szkl. miodu ½ szkl. marynata czosnkowa 1 łyżka nasion sezamu 1 ½ łyżki oleju arachidowego 1 cebula 1 kapusty baby choy 200 g pieczarek 3 łyżki wody Sposób wykonania: Plastry jagnięciny zalać marynatą, miodem oraz sosem sojowym i odstawić na 30 minut. W między czasie sezam…
Makarony
Zielone wstążki z kawałkami jagnięciny
by Bartek Stawski • • 0 Comments
Składniki: 500 g jagnięciny 3 łyżki oleju 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 ml bulionu 250 ml śmietany 100 g czerwonej soczewicy 2 łyżki jasnego zagęstnika do sosów 350 g zielonego makaronu wstążki 1 pęczek szczypiorku 1-2 łyżki soku cytrynowego sól pieprz Sposób wykonania: Jagnięcinę pokroić w paski, które podsmażyć na rozgrzanym oleju. Doprawić do…
Baranina
Ziołowe klopsiki z kuskusem
by Agnieszka Tuszyńska • • 0 Comments
Składniki: ½ kg mięsa jagnięcego 2 ząbki czosnku skórka starta z cytryny ¾ szkl. bułki tartej 1 żółtko 2 łyżeczki mielonego kminu 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki mięty 2 łyżeczki oliwy sól pieprz 700 g sosu pomidorowego ¼ szkl. natki pietruszki 1 ½ szkl. kuskusu Sposób wykonania: Do jagnięciny dodać żółtko, skórkę z cytryny, rozgnieciony…
Baranina
Jagnięcina zawijana w chlebku
by Kalina Smolarek • • 0 Comments
Składniki: 400 g filetowanej jagnięciny przyprawa wyrywna 2 łyżki oleju 4 kromki chleba libańskiego 2/3 szkl. humusu 2 szkl. rozdrobnionej sałaty 2 pomidory 1 czerwona cebula 1 ogórek ostry sos chili Sposób wykonania: Filety oprószyć przyprawą warzywną po czym smażyć je na rozgrzanym oleju po czym zdjąć je z ognia i pokroić w paseczki. Następnie…