Składniki:
- 500 g jagnięciny
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml bulionu
- 250 ml śmietany
- 100 g czerwonej soczewicy
- 2 łyżki jasnego zagęstnika do sosów
- 350 g zielonego makaronu wstążki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1-2 łyżki soku cytrynowego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Jagnięcinę pokroić w paski, które podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
W między czasie makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
Następnie mięso wyjąć a na ta sama patelnie wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić po czym wlać bulion oraz śmietanę i całość zagotować.
Dodać soczewicę i trzymać na ogniu około 8 minut.
Po tym czasie dodać zagęstnik do sosów i ponownie doprowadzić do wrzenia.
Na koniec dodać posiekany szczypiorek oraz mięso.
Podgrzać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem cytrynowym.